Surinaamse Zangvogel Bond

KWEKERS EN BREEDERS

  • Zangvogelliefhebbers

De meeste zangvogelkwekers in Suriname leggen zich toe op het kweken van de vogels voor hun hobby. De vogels worden door de zangvogelliefhebbers gewoon thuis gekweekt voor het plezier dat ze aan de melodie van hun zang ervaren.

Het gaat in geheel Suriname om enkele duizenden personen die de zangvogels thuis voor hun hobby kweken zonder dat ze deelnemen aan de officiële wedstrijden.

  • Westrijdkwekers

Het aantal zangvogelkwekers dat aan de wedstrijden meedoet bedraagt uit ongeveer 200 personen. Hierbij dient te worden meegenomen dat er in Paramaribo ongeveer 100 personen zijn die zich intensief bezig houden met de wedstrijden.

In de districten Commewijne, Wanica, Saramacca en Nickerie bedraagt het aantal personen dat zich toelegt op het kweken van de zangvogels om daar wedstrijden mee te doen ook ongeveer 100.

Landelijk participeren de zangvogelkwekers aan de wedstrijden door de inschrijving van hun “vereniging” bij de Surinaamse Zangvogel Bond. In deze lidverenigingen zijn meerdere personen ingeschreven die gerechtigd zijn om handelingen te verrichten namens hun lidvereniging. Zij mogen dan meedoen met de officiële wedstrijden en andere activiteiten van de Surinaamse Zangvogel Bond.   

  • Breeders

Het aantal breeders dat zich toelegt op het uitbroeden van de zangvogels in Suriname is zeer gering en bestaat slechts uit enkele tientallen personen. Bij de zangvogelbreeders gaat het meer om personen die zich toeleggen op het uitbroeden van de Twa Twa en Picolet.

Namen van bekende breeders in Suriname:

1. Andro Lieuw
2. Palo Jalimsing
3. Harold Setrowidjojo
4. Iwan Playfair
5. Johan Tiao
6. Mike Chang
7. Jimmy Rosheuvel
8. Christiaan Kasansoepingi
9. David Brooks
10. Raymond Madaran
11. Erwin Ramdien
12. Boldewijn Gregory
13. Fariel Bachnoe
14. Jorgio Vrede
15. Gergio Wirokarto
16. Romanio Tanikromo
17. Raoul Boedhoe
18. Harvey Kalpoe
19. Amit Goerdin
20. Kevin Morson
21. Anil Khedoe
22. Ronny Morson
23. Vikash Sital
24. Rabin Soeklal